Voedings- en eetproblemen bij kinderen en jongeren
De moeilijkheden rond voeding en eten zijn heel divers bij kinderen en adolescenten. Van allergieën en intoleranties tot eetstoornissen of obstipatie, eten is niet voor elk kind vanzelfsprekend. Soms wordt de situatie zodanig complex dat externe hulp (tijdelijk) nodig is.
Aangezien kinderen en jongeren vaak kwetsbaar zijn, werk ik multidisciplinair met (kinder)artsen, kinesitherapeuten, psychologen, logopedisten, coaches... zodat de beste zorg kan worden gegarandeerd. Daarnaast stuur ik, indien nodig, door naar kinderartsen in het ziekenhuis voor verder onderzoek.
Allergieën en intoleranties
Bij een vermoeden of na diagnose, volgt er soms een golf van informatie over wat wel en niet meer mag. Om de variatie in voeding niet te eng te houden, zoeken we naar alternatieven die wel kunnen binnen de allergie of intolerantie.
Maag-darm problemen
Problemen als obstipatie, diarree en buikpijn zijn veelvoorkomend bij meestal jongere kinderen. A.d.h.v. eenvoudige en haalbare aanpassingen in de voeding, kan vaak een verlichting van de klachten worden verkregen.
Overgewicht en obesitas
Kinderen en jongeren met zwaarlijvigheid hebben het vaak moeilijk in onze wereld. Veroordeling en stigma zijn veelvoorkomend. Tijdens de eerste consultatie brengen we alle mogelijke factoren in kaart om vervolgens stappen te zetten naar een gezonde leefstijl zonder dat het kind op dieet komt te staan.
Kieskeurig eten en ARFID
Het sterk beperken van voeding of een sterke af- of voorkeur hebben in voeding, wordt selectief eten genoemd. In ernstige gevallen kan dit leiden tot voedselinname- stoornissen. Deze problemen komen vaker voor bij personen met autisme, hoogsensitiviteit of ADHD. Samen zoeken we naar manieren om het menu weer uit te breiden op het ritme van het kind.
Eetproblemen en -stoornissen
Voornamelijk jongeren kunnen tijdens de puberteit moeilijkheden ondervinden rond voeding. Ze zijn dan extra kwetsbaar voor eetproblemen en deze kunnen soms leiden tot eetstoornissen. Dankzij het zorgtraject is er een sterke samenwerking tussen arts, psycholoog en diëtist om de eetstoornis aan te pakken.
Terugbetaling

Terugbetaling door mutualiteiten
Afhankelijk van jouw mutualiteit waar je bent aangesloten, zal je een som terugbetaald krijgen. Dit is afhankelijk van de mutualiteit, maar eveneens ook van de reden van aanmelding. Gedurende de eerste consultatie wordt dit besproken.
Indien er blijvende vragen zijn, neem je best contact op met jouw mutualiteit via de website of telefonisch.